Ελλάδα: Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα η πιο ευαίσθητη πτυχή του προσφυγικού

Ελλάδα: Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα η πιο ευαίσθητη πτυχή του προσφυγικού
Πνευματικά Δικαιώματα 
Από Theodora Iliadi
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια
Κοινοποιήστε το άρθροClose Button
Αντιγραφή/Επικόλληση το λινκ του βίντεο πιο κάτω:Copy to clipboardCopied

Ρεπορτάζ: Άκης Τάτσης Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου πρόκληση στο να υποδεχτεί, να υποστηρίξει και να προστατεύσει τα χιλιάδες παιδιά που φτάνουν στη χώρα…

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ρεπορτάζ:Άκης Τάτσης

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου πρόκληση στο να υποδεχτεί, να υποστηρίξει και να προστατεύσει τα χιλιάδες παιδιά που φτάνουν στη χώρα ασυνόδευτα. Πρόκειται για έφηβους, ακόμα και για νεογέννητα.

Πολλά από αυτά έχασαν τους γονείς τους κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού. Άλλα ξεκινούν μόνα τους με την ελπίδα να γλιτώσουν από τον πόλεμο και να βρουν ένα καλύτερο μέλλον.

«Η κατάσταση ήταν πολύ επικίνδυνη, πολύ κακή. Οι Σύροι συνεχώς τσακώνονται, πίνουν, σπάνε γυαλιά, κάνουν τα πάντα και η αστυνομία δεν λέει τίποτα» δήλωσε ο Σατζάντ από το Αφγανιστάν.

Μόνο τους πρώτους 6 μήνες του 2016 περισσότερα από 3.700 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα καταγράφηκαν στην Ελλάδα.

Περισσότερα από 1500 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται στη χώρα, χωρίς να έχουν ασφαλές καταφύγιο.

«Ήταν πολύ επικίνδυνο κι δύσκολο να ακολουθήσω τους κανόνες. Στον καταυλισμό δεν φοβόμουν πολύ, αλλά ήταν επικίνδυνα» δήλωσε ο Τάσα από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Υποστήριξης Ασυνόδευτων Παιδιών Προσφύγων, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, πολλά από τα παιδιά βιώνουν βάναυσες συνθήκες κράτησης και άλλα έχουν ήδη πέσει θύματα κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο πρώτος νέος ξενώνας, χωρητικότητας 16 παιδιών, βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, έχει ήδη ανακαινισθεί και υποδέχεται ασυνόδευτα αγόρια ηλικίας 12 – 15 ετών. Την λειτουργία του ξενώνα έχει αναλάβει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ιατρική Παρέμβαση» .

«Πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν περπατήσει από τις χώρες τους, έχουν διασχίσει έρημο, βουνά, θάλασσες. Όλα τα παιδιά έχουν υπάρξει είτε μάρτυρες βίας, είτε θύματα βίας, οπότε καταλαβαίνετε ότι το τραύμα που τους ακολουθεί είναι πάρα πολύ μεγάλο. Φτάνουν εδώ τραυματισμένα και είναι πάρα πολύ σημαντικό να τους προσφέρουμε ένα θεραπευτικό, υγιές και χαρούμενο περιβάλλον» δήλωσε η Σοφία Κουβελάκη, επικεφαλής του προγράμματος του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

«Ξεκινάμε από το βασικό, να καταλάβουν ότι εδώ δεν είμαστε αστυνομία, ότι είναι ελεύθερα, ότι είναι ευκαιρία για ένα καινούριο ξεκίνημα, ότι θα πάνε σχολείο, ότι έχουν το δικαίωμα να κάνουν δραστηριότητες εκτός σχολείου, να βγαίνουν εκτός του χώρου» δήλωσε ο Φώτης Παρθενίδης, κοινωνικός λειτουργός.

Ο ΟΗΕ γνωρίζει αυτά τα προβλήματα και κάνει ότι μπορεί ώστε να εξασφαλίσει στα παιδιά που φτάνουν στην Ελλάδα ένα καλύτερο μέλλον.

«Το ότι δεν έχουν τους γονείς τους, τα θέτει αυτομάτως σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Είναι εκτεθειμένα σε κυκλώματα εκμετάλλευσης, πολλές φορές πέφτουν θύματα βίας και χρειάζονται όλη τη βοήθεια και την υποστήριξη που μπορεί να τους παράσχει το σύστημα ώστε να κάνουν σχέδια για το μέλλον τους, που είναι μια πολύ πιο απαιτητική, πολύπλοκη και άμεση προτεραιότητα, σε σύγκριση με άλλες ομάδες που μπορεί να είναι ευάλωτες» δήλωσε ο Τζοβάνι Λέπρι, αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Πολλά από αυτά τα παιδιά βρίσκονται στην Αμυγδαλέζα ή σε αστυνομικά τμήματα στην Ελλάδα.

Ο δημοσιογράφος του euronews Άκης Τάτσης μεταδίδει: «Τα ανήλικα προσφυγόπουλα που είναι ασυνόδευτα είναι η πιο ευαίσθητη πτυχή του προσφυγικού προβλήματος και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς απευθύνουν δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δώσει προσοχή στην αντιμετώπιση αυτής της πτυχής του προβλήματος».

Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια

Σχετικές ειδήσεις

ΕΔΔΑ - ΑΡΣΙΣ: «Να σταματήσει η κράτηση ανήλικων μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα»

Κρήτη: Νέα επιχείρηση διάσωσης μεταναστών νότια της Γαύδου

Κρήτη: Εντοπισμός και διάσωση δεκάδων μεταναστών ανοιχτά της Γαύδου